انحلال شرکت
شرکت چه در صورت تجاری و چه در صورت غیر تجاری بودن ممکن است بنابر دلایل اختیاری و یا اجباری اتمام فعالیت کرده و منحل شوند. به دلیل رواج این اتفاق در این مقاله به آثار انحلال شرکت و مدارک آن می پردازیم زیرا در زمان انحلال شرکت باید پروسه ای را طی کرده و مدارک مورد نیاز را به اداره ثبت ارسال کنید تا انحلال شرکت شما ثبت شود و از شما مالیاتی بابت شرکت حقوقی دریافت نشود.
انحلال شرکت
دلایل متعددی وجود دارد که منجر به انحلال شرکت میشوند؛ مانند ورشکستگی، عدم تحقق اهداف، عدم تمدید زمان انقضای شرکت در شرکتهایی که برای زمان مشخص و محدودی ثبت شده اند؛ موافقت تمام شرکا مبنی بر انحلال شرکت، تصویب انحلال شرکت در مجمع فوق العاده، فوت یکی از شرکا (اگر در اساسنامه قید شده باشد)، حکم دادگاه و…
بوسیله انحلال شرکت باید بدهی و قروض آن پرداخت شده و تمامی دارایی های منقول و غیر منقول ( منظور از منقول و غیر منقول نقدی و غیر نقدی بودن دارایی شرکت است. ) بعد از تسویه و پرداخت کامل بدهی های شرکت میان سهامداران و ذی نفعان شرکت تقسیم می شود.
بدهی های شرکت که ممکن است منجر به انحلال شرکت شود
- بدهی های مالیاتی به سازمان دارایی و مالیات
- بدهی کارمندان و حقوق معوقه آنان
- انجام و تکمیل امور بیمه می باشد.
تصفیه و بررسی بدهی های شرکت امری مهم و نیازمند تخصص در این زمینه است. به همین دلیل این امور توسط مدیر تصفیه که توسط اعضای هیئت مدیره تعیین می شود انجام می پذیرد.
مدیر تصفیه از زمان انحلال شرکت به مدت یک سال زمان دارد تا نسبت به پرداخت بدهی ها اقدام کند و در صورت نیاز به زمان بیشتر باید به صورت کتبی درخواستی مبنی بر تمدید زمان فعالیت خود در جهت پرداخت بدهی ارائه دهد. همچنین در صورت صلاحدید سهامداران مدت خدمت مدیر تصفیه افزایش می یابد تا گزارش و پرداخت های خود را تکمیل کند.
بعد از انحلال شرکت تا مدت ۱۰ سال مدارک ثبتی شرکت در حوزه مربوط به اداره ثبت شرکت نگهداری و به صورت بایگانی شده قرار می گیرد.
انحلال شرکت به دو صورت اختیاری و اجباری صورت می گیرد
دلایل اجباری که مبنی بر انحلال شرکت است عبارتند از:
- انجام گرفتن موضوع فعالیت شرکت: تمامی شرکت های تجاری و غیرتجاری برای دستیابی به اهداف مشخصی تاسیس می شوند و زمانی که ماموریت خود را به پایان رساندند تصمیم به انحلال شرکت می گیرند مانند شرکت هایی که با هدف استخراج معدن فعالیت خود را آغاز می کنند و بعد از تکمیل فرآیند استخراج شرکت خود را متوقف می کنند زیرا به هدفی که برای خود تعیین کرده بودند دست پیدا کردند.
- انقضاء فعالیت شرکت: در زمان تاسیس شرکت مدت زمان فعالیت شرکت در اساسنامه قید می شود و شرکت تنها تا این تاریخ می تواند فعالیت داشته باشد و این زمان به عنوان تاریخ انقضاء شرکت شناخته می شود و در زمان موعد آن فعالیت شرکت باید متوقف شود.
- ورشکستگی و وجود بدهی های فراوان در شرکت: زمانی که شرکا و سهامداران نتوانند سرمایه مورد نیاز شرکت را تامین کنند و با توجه به تحریم های اقتصادی، نوسانات بی رویه ارز و فشارهایی که به تجارت و اقتصاد وارد می شود مدیران کسب و کار در تامین بودجه اولیه و نرخ صفر درصد سود نیز دچار مشکل می شوند و به همین دلایل اعلام ورشکستگی می کنند تا از خسارت های بیشتری و افزایش بدهی جلوگیری کنند
- کاهش شرکای شرکت : حذف شدن یک به یک تعداد شرکا و باقی ماندن تنها یک نفر در راس امور که در اینصورت به صورت اتوماتیک فعالیت شرکت باید متوقف شود.
دلایل اختیاری انحلال شرکتها
دلیل اختیاری انحلال شرکت تنها زمانی صورت می گیرد که شرکا تصمیم به توقف شرکت بگیرند و به دلیل کمبود بودجه و ناتوانی در اداره شرکت تصمیم به ادامه فعالیت شرکت نداشته باشند.
آثار انحلال یک شرکت
پس از اعلام انحلال، اموال شرکت به صورت معلق قرار می گیرد تا برای پرداخت بدهی تعیین تکلیف شود و پس از آن طبق سرمایه و سهامی که از شرکا دارند این اموال میان آن ها تقسیم می شود.
در زمان انحلال سمت های کاری و افراد سلب شده و تنها مدیر تصفیه می تواند تمام امور را به گونه ای تخصص دارد ساماندهی کند. سهامداران و مدیران تنها می توانند در این مسیر به او کمک کنند و نمی توانند فعالیت اجرایی انجام دهند.
بعد از اعلام انحلال شرکت تنها باید فعالیت های اجرایی و پروژه هایی که در دست انجام است پایان پذیرد زیرا شرکت نسبت به پروژه هایی که پذیرفته متعهد است و باید تا پایان عملیات وظایف خود را به بهترین نحو انجام دهد.
بعد از انحلال پروژه جدید و قرارداد همکاری منعقد نخواهد شد. در زمان انحلال شرکت طلبکاران شرکت دچار نگرانی شده و ممکن است برای پیگیری مطالبات خود به شرکت و به مدیر تصفیه مراجعه کنند تا بتوانند احقاق حق کنند.
درخواست ثبت انحلال شرکت چگونه است؟
برای درخواست ثبت انحلال شرکت باید تمام اعضا و شرکا صورت جلسه انحلال را امضا کنند؛ در واقع حتی اگر یک نفر از اعضا مخالف باشد؛ انحلال شرکت منتفی میشود. اگر یکی از شرکا حضور نداشته باشد اما وکالت تامالاختیار به دیگر اعضا داده باشد؛ میتوان در غیاب او شرکت را منحل کرد؛ در غیر این صورت خود شخص حتماً باید حاضر شود.
در صورت اعلام رضایت تمام شرکا باید نهایتاً ۵ روز پس از امضای صورت جلسه، مدارک لازم را به اداره ثبت شرکتها تحویل داد. پس از ارائه مدارک، مدت زمان لازم برای انحلال شرکت، ۱۰ الی ۱۵ روز است و تا زمانی که آگهی انحلال شرکت در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهیهای شرکت در آن به چاپ میرسند؛ منتشر نشود؛ هنوز شرکت رسماً منحل نشده است.
اگرچه پس از انحلال شرکت، مدیر سمتی نخواهد داشت اما میبایست شخصی را به عنوان مدیر تصفیه معرفی کرد. مدیر تصفیه به مدت ۱۰ سال در قبال طلبها، بدهیها، مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم و سایر امور ناتمام شرکت مسئول است.
مدارک لازم برای انحلال شرکت با مسئولیت محدود
- صورت جلسه انحلال شرکت (حتما باید دارای امضای تمام اعضا و مدیر تصفیه باشد)
- کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه (اگر جز شرکا نیست)
- اصل آخرین روزنامه رسمی
- اصل دعوت نامه از شرکا برای شرکت در مجمع فوق العاده
لازم به ذکر است که در شرکت با مسئولیت محدود اگر شرکایی که مالک بیش از نیمی از سرمایه شرکت هستند؛ تصمیم بر انحلال شرکت بگیرند؛ دیگر موافقت مابقی شرکا ضرورت ندارد.
مدارک لازم برای انحلال شرکت سهامی خاص
- صورت جلسه انحلال شرکت (حتماً باید دارای امضای تمام اعضا و مدیر تصفیه باشد)
- کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه (اگر جز شرکا نیست)
- اصل آخرین روزنامه رسمی که آگهیهای شرکت موردنظر در آن منتشر میشوند
- اصل آگهی منتشر شده در روزنامه کثیرالانتشار مبنی بر دعوت از شرکا برای شرکت در مجمع فوق العاده
مدارک لازم برای انحلال شرکت تضامنی
- صورت جلسه انحلال شرکت (حتماً باید حاوی امضای تمام شرکا و مدیر تصفیه باشد)
- اسناد ثبت شرکت
- شناسنامه تمام شرکا
شایان ذکر است که از زمان انحلال شرکت تضامنی تا پرداخت کامل تمام بدهیهای شرکت، شرکا حق استفاده از اموال شرکت را ندارند. شریک ضامن نیز درست مانند سایر شرکا در برابر پرداخت دیون مسئول است؛ حتی اگر منشا این بدهیها مربوط به زمان قبل از ورود وی به شرکت باشد و یا حتی اگر اسم شرکت تغییر کرده باشد.
هزینه ثبت انحلال چقدر است؟
برای تمامی شرکت های سهامی خاص و مسئولیت محدود، هزینه انحلال شرکت سهامی خاص و هزینه انحلال شرکت مسئولیت محدود یکسان بوده و کمی بالاتر از هزینه ثبت یک صورتجلسه تغییرات می باشد. شما از بخش استعلام هزینه ثبت شرکت سایت می توانید هزینه آن را به صورت دقیق استعلام نمایید و میزان هزینه را به صورت پیامکی بروی تلفن همراه خود دریافت نمایید.
آخرین دیدگاهها